Sieczkarnia do słomy - technologia w służbie odpowiedniego cięcia materiału
Słoma to dobro naturalne, które ma wiele zastosowań. Zanim jednak będzie ona wykorzystana, musi zostać właściwie przygotowana. Dlatego też rozdrabnia się ją, a dokładniej tnie oraz sieka. Dzięki temu można ją efektywnie spożytkować w gospodarstwie rolnym. Do siekania słomy wykorzystuje się urządzenia nazywane sieczkarniami. Są one nieocenione podczas jej rozdrabniania.
Dlaczego rozdrabnianie słomy przynosi tak wiele korzyści?
Słoma nie jest jedynie bezwartościowym produktem ubocznym uprawy i zbiorów zbóż. Jej właściwości zadecydowały o tym, że ma bardzo szerokie zastosowanie.
W słomie znajduje się duża ilość cennych składników mineralnych. Sprawia to, że może ona zostać wykorzystana jako nawóz na pole, ale jest także doskonałym surowcem do produkcji paszy do karmienia zwierząt. W związku z tym, że stanowi ona materię organiczną, można wykorzystywać ją jako ściółkę.
Oprócz tego słoma ma wysoką wartość energetyczną. W praktyce oznacza to, że jest idealnym, ekologicznym paliwem opałowym. Może być wykorzystywana bezpośrednio w gospodarstwie lub być sprzedawana, a tym samym stanowić dodatkowe zasilenie dla budżetu.
„Słoma to darmowy surowiec, który znajduje się w każdym gospodarstwie zajmującym się uprawą zbóż. Dlatego też warto ją wykorzystać i to zarówno do produkcji karmy dla zwierząt, materiału opałowego, jak i nawozu. Jednak aby mogła ona być stosowana jako pasza lub opał, musi być prawidłowo przygotowana. Opowiadają za to sieczkarnie do słomy” – mówi ekspert z firmy DOZAGRO.
Dlaczego słoma musi być we właściwy sposób rozdrobniona?
Słomę można wykorzystać do produkcji pelletu oraz brykietu. Jest ona też pożywieniem dla zwierząt gospodarskich. Jednak aby mogła być stosowana w tych celach, musi być pocięta przez sieczkarnię do słomy.
Słoma przeznaczona na pellet musi być pocięta na naprawdę drobne kawałki. Natomiast w przypadku produkcji brykietu muszą być one nieco większe. Jeszcze inną długość musi mieć słoma używana do wytwarzania paszy. Dlatego też nowoczesne sieczkarnie stosują technologie umożliwiające regulację długości cięcia w zakresie do 5 cm do 20 cm. Opowiadają za to podnoszone i opuszczane noże, które znajdują się pod wałem rozdrabniającym. Sieczkarnie są sterowane elektronicznie oraz umożliwiają cięcia zarówno balotów, jak i dużych kostek.
Właśnie dzięki temu mogą powstawać pasze, które będą trawione przez zwierzęta, ale też ściółki do chlewni, obór czy ferm drobiarskich. Odpowiednia długość słomy jest także wymagana podczas komponowania kiszonek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana